Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2016 15:57 - От учението на Конфуций - 9 урока за живота
Автор: paralelno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1084 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От учението на Конфуций - 9 урока за живота

image

 

1. Накъдето и да се отправите, следвайте посоката с цялото си сърце. Просто продължавайте да се движите. "Няма значение колко бавно се движите, докато стигнете и не се спрете." Ако продължите да се движите в правилната посока, в крайна сметка ще стигнете до местоназначението си като крайна цел. Постоянството трябва да бъде последователно, всеки може да постигне успех без да спира да се движи. Човекът, който постига успех, е човекът, който остава верен на своята цел, въпреки обстоятелствата.

 

2. Заточвайте си инструментите. Очакванията на живота зависят от старанието. Майсторът, който желае да усъвършенства работата си, е нужно да заточва инструментите си. Конфуций е казал: "Успехът зависи от предварителната подготовка. Без подготовка вас ви очаква провал." Каквото и да правите, ако искате да постигнете успех, трябва да сте готови за това. Това се отнася не само до вътрешната работа със себе си, но и с външната. Планирането и получаването са необходими навици и умения за комуникация с правилните хора.

 

3. Коригирайте плана, но не целта. Когато стане очевидно, че целта не може да бъде постигната, не променяйте своите цели. Променяйте своите практически стъпки за действие." Ако започнете да разбирате/осъзнавате, че не се приближавате към постигне на целта си през тази година, значи е настъпило подходящото време за това, да направите промени в плана си. Не приемайте неуспеха като вариант. Нагласете платната си за попътен вятър и спокойно се придвижвайте напред към целта си. Ако правите едно и също нещо всеки ден, не виждате особен резултат. Пробвайте да правите нещо друго, но не променяйте целта си. Просто намерете друг път към нея.

 

4. Всичко или нищо. Накъдето и да се отправите, следвайте посоката с цялото си сърце. Каквото и да правите, старайте се да го правите по най-добрия начин, доколкото това е възможно или въобще не го правете. За да постигнете успех в живота е нужно да дадете всичко от себе си, да направите всичко, което от вас зависи. Правете най-доброто от това, което можете и ще живеете без съжаления.

 

5. Вашето обкръжение определя вашето бъдеще. Никога не поддържайте приятелство с някой, който не усъвършенства сам себе си. Вашето обкръжение влияе на вашите ценности, цели и житейски мироглед. Особено влияние ви оказват приятелите ви, защото най-вече на тях се доверявате.

 

6. Хубавите неща са струват много. Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш. Така е устроен нашият свят. Да се сдобиеш с хубави неща е трудно, а лошите се придобиват много лесно. Това обяснява много. Твърде лесно е да ненавиждаш, само трябва да си негативен, да си измисляш отговори, извинения. Любовта, прошката и мъдростта изискват голямо сърце, голям ум и големи усилия. Никой от нас не се стреми към нещо лошо, най-малкото за себе си. Всеки иска за себе си по-добра съдба, но как да се стигне до това, ако не полагате усилия за това, да сте позитивни. Помнете, че вашето външно обкръжение е отражение на вътрешния ви свят.

 

7. Да се обиждаш е разрушително. Да сте обидени е нищо, освен ако не продължавате да мислите за това. Не позволявайте на неправомерно поведение на други хора рушат живота си. Не допускайте постъпките на другите хора да провалят живота ви. Не позволявайте тяхната негативност да навлиза в ума и сърцето ви. Да си обиден е нищо, ако приемете да го оставите в миналото. Не се отклоняват от посоката си и позволете на другите да бъдат себе си. Приемете го. Продължете напред, въпреки всичко.

 

8. Бъдете наясно с възможните последствия. Когато се надига гняв, мислете за последствията. Соломон е казал: "Този, който знае как да сдържа гнева си, е по-величествен от най-могъщия. Полагайте усилия да запазвате самообладание, да поддържате настроението си, мислейки за последствията. Гневът няма да доведе до нищо добро. Когато сте разгневен преставате да мислите трезво, а това може да ви доведе до това, да направите нещо глупаво. Умейте да контролирате емоциите си, особено негативните, ако са ценни за вас репутацията и резултатите, които сте трупали в продължение на години. Бъдете мъдри, помъдрявайте. Но има и един "справедлив гняв", помнете го. Нужно е да се проявява в подходящи ситуации.

 

9. От всекиго можете да се учите. Ако вървя с други двама души, всеки от тях по някакъв начин може да бъде за мен като учител. Ще търся в тях нещо добро, за да им подражавам и нещо недобро, кеото намирам в себе си, за да се коригирам. Вие можете и трябва да се учите от всекиго, когото срещате по пътя си. Дали това е мошеник или светец, от всекиго можете да вземете по нещо полезно за себе си. Историята на живота на всеки човек е изпълнена с ценни уроци. На всекиго можете и трябва да сте благодарни за нещо.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paralelno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 571546
Постинги: 449
Коментари: 53
Гласове: 681
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930