Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2016 14:25 - За жените – 30 становища - 17
Автор: paralelno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
17. За жените бягащи от отговорност

image

В живота на жената отговорностите са много повече, отколкото тези на мъжете. Поставена в условия на патриархален свят, в който мъжете са доминиращи и облагодетелствани в много сфери, области, аспекти на живота, на жената й се налага да може, да е способна, да се приспособява да носи много дини под една мишница, без значени дали иска или не, дали има дадености за това или не. В противопоставянето между двата пола жената е като потърпевша – загубила предварително поради факта, че се родила жена.

Това подсилва амбицията в много жени да разчитат на еманципацията, да засилват мъжката енергия в себе си, за да са равностойни и/или по-добри от мъжете, да успяват в области, смятани само за мъжки. Това увеличава обема на отговорностите, с които жената се нагърбва, което коства много жизнена енергия, време живот, ресурси, изоставяне на мечти, липса на любов, а всичко това рефлектира цялостно върху нейната себеоценка, себевъзприятие като жена.

Когато усети умората от това препускане през живота, жената търси начини как да намали обема на отговорностите, които й тежат на плещите, защото осъзнава изхабяването, на което сама се е подлагала. Причинно-следствените резултатности от такъв начин на живот се появяват неизбежно, оказват влияние върху психиката, нервната система, емоциите, чувствата, усещането за жена – и като външност-визия, и като душевност-личност. Поемането на много отговорности е огромна отговорност най-вече пред самата себе си.

Мили жени, вие, които усещате-осъзнавате за себе си, че поради ред причини не можете, не успявате, не сте способни, не желаете да понасяте отговорности, не се самообвинявайте, не се самоизолирайте, не се самокритикувайте, не се чувствайте слаби и уязвими, че ви е трудно сами да се справяте в живота си, че разчитате на това, до вас да има силен мъж, достоен и доблестен той да има ангажимент за отговорностите в живота. времето, в което живеем до голяма степен е изкривило представите за двата пола – какъв да е мъжът, каква да е жената, как да си партнират и взаимодействат в съпричастност, хармония, единомислие, съгласие, с доверие един към друг.

Разсъждавайте над живота си, как сте го изживели до момента, каква житейска опитност сте натрупали досега, какво ви е липсвало, какви са били желанията ви и дали сте ги осъществили или не (по какви причини), какви са отговорностите към вас самите – лично и какви са те за живота ви в околния свят, в който се проявявате като личности. Селектирайте, приоритизирайте по степен на значимост отговорностите, които имате в ежедневието си. Полагайте усилия да не изпълнявате повече, отколкото е необходимо и да се претоварвате, само защото някой друг очаква/изисква това от вас или се чувства по-уютно и комфортно, защото вие се нагърбвате с повечето отговорности.

Вашето тяло, организмът ви, душевността ви, цялостната ви клетъчна памет запечатва в себе си всичко това, което сами причинявате на себе си, осъзнато или неосъзнато, след това настъпва момент, когато чрез сигналната си система ви показват колко много сте се претоварили, злоупотребили със себе си. Поемайте толкова отговорности, колкото усещате, че са ви нужни за развитието ви, за проявите ви в живота, за разгръщането ви като творец и личност. Това не е бягане от отговорности. Това е съобразяване със самата себе си, с потребностите и желанията на душата ви. Не се повлиявайте от отправяни обвинения към вас.

Отстоявайте себе си и не се стремете да се себедоказвате на себе си, че можете много повече, отколкото правите. Така се самонаранявате и повлиявате негативно на себеоценката си. живейте умерено, в оптимално поемане на отговорности, касаещи най-вече вас самите, чрез които усвоявате житейската си опитност, познания, поуки! Живейте мъдро и в благополучие!

следва продължение...

Галя Йосифова
Консултант по психология / Персонален Коуч
Поведенчески анализатор – Взаимоотношения
Житейски и личностни проблеми
Психологическа диагностика на заболяванията
Регресивна хипноза / Полет на духа
Енергийно-лечебна хипнотерапия
e-mail: gacreco@hotmail.com
www.galacreativeconsulting.com
фейсбук - Galja Josifova
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paralelno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 566673
Постинги: 449
Коментари: 53
Гласове: 681
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031