Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2018 13:24 - ум – разум – его – дух – душа – творчество – потенциал
Автор: paralelno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

ум – разум – его – дух – душа творчество – потенциал

На Земята има много знания за човека и живота му (душа с Програма-Живот в плътно физическо биологично тяло, в роля-превъплъщение според нуждите й за процесите на израстване в еволюционните процеси), но те в много случи объркват хората с понятията, които ползват. Във всяко знание има истина, която е истина за едни и неистина за други. Възприятието за тях зависи от този, който го ползва – от кое ниво на духовно развитие и осъзнатост се намира, каква Програма-Живот следва и в каква роля, условия на живот, реализация в проявленията си (успешни или не), житейска философия-мироглед, много други фактори, повлияващи за това, дали да избере знанието, до което се докосва за истина или за неистина. Не е възможно и не е реално всичко да се слага под общ знаменател, да важи еднакво за всички.

Живеем на планетата Земя безброй пъти, в различни роли-превъплъщения, с Програми-Живот, за които душата ни всеки път старателно се подготвя, да изживее и натрупа ценна житейска опитност в дуалния материален свят, да усвоява разностранно важни житейски уроци, поуки и познания, в радост и в болка, с успехи или със загуби, във възходи или падения, като болен или здрав, богат или беден. Какво е общото във всички тези наши многоспектърни проявления?

Всеки от нас е сияйна духовна енергийна същност, уникална сама по себе си, неповторима с никоя друга, заради знанията и мъдростта, с които е изпълнена. Ние сме съчетание от дух и душа, двете страни на една монета. Духът е в постоянно движение из всемирното пространство, докато душата е стационарна. Тя е или цялостна У Дома, когато не е в материално въплъщение в живот в биологично физическо тяло или е в такова с част от своята енергийна същност. Винаги част от душата е У Дома, която поддържа връзката с духовните учители, стълбовете на знанията и учебните процеси в тях, Библиотеката, където се съхранява цялостното знание за всичко, което е, както и връзката с личната книга на животите, съхраняваща цялата история от опитностите, които сме натрупвали по пътя си на израстване и еволюция. Много знания на Земята има по тези теми. Всеки сам за себе си решава на кои да вярва, кои да отхвърля като неприемливи. Важно е да се знае, че:

ДУШАТА съставя Програмата-Живот (съдба), изготвя я взимайки под внимание разностранни показатели за конкретна нова роля-превъплъщение, включва като пренос-въздействие недовършени истории на дела, взаимоотношения, лично отношение към себе си (карма), предначертава Пътя, който да следва в новите условия на околен свят, които подбира като провокатор-мотиватор за своите изяви и проявления, да бъде актьор в главна роля на общата сцена Живот за определен период от Време-Живот.

ДУХЪТ е водач и закрилник на душата във всяко ново роля-проявление. Той е режисьорът, който я направлява в действията и сцените-житейски ситуации, като за всяко едно от тях й подава жизнена енергия, за да премине през тях ползотворно. Всичко изживяно носи полезност на душата!

УМЪТ е този, който ръководи личността в прагматичния дуален материален свят. Той прецизира, подрежда, цензурира, поставя на съмнения и скептицизъм, отрича, изправя пред колебания и раздвоения, въздейства върху емоциите и чувствата на душата чрез логиката на психиката и нервната система, често провокира и мотивира към вземане на решения и избори надделяващи над тези на душата. В постоянна битка е с духа - за надмощие, кой да управлява живота на душата-личност-творец. Това създава много трудности на човека, който не е успял да постигне хармония и баланс между дух и душа, ум и тяло.

ЕГОТО ръководи личността заедно с ума. То не познава духовното осъзнаване. Обвързан е с прагматичността на всичко земно-материално: пари, материални блага, власт, надмощие, сила, успехи, воля и на всичко свързано със сетивата: вкус, допир, обоняние, вкус. В процесите на израстване през животите успяваме да постигнем хармония и разбирателство между дух-ум-его, да ставаме осъзнавати.

РАЗУМЪТ е присъщ на духовната енергийна същност. Той общува с ума, но му дава свобода да се проявява, не го подчинява, защото е частица от Всемирния Разум на Отеца Създател Първоизточник Първороден. Получаваме го при първораждането си от Него, заедно с частицата Светлина и частицата Любов, които са връзката ни с Неговата Светлина, Енергия Движение-Живот и Любов. Обвързан е с интелекта и творческия потенциал, които духовната енергийна същност получава-развива-надгражда-разгръща във всяко ново-следващо превъплъщение-роля, чрез които израства, разгръща се, еволюира.

ТВОРЧЕСТВОТО е сбор от дарби, таланти, способности, умения, опитности, които душата носи в себе си (в подбран подбор) във всеки живот в материално физическо тяло. Прилага ги, развива ги, усъвършенства ги на практика в материята (в живота на Земята). У Дома ги обогатява в безброй различни вариации за многостранно приложение в следващи животи. Целта е разгръщане потенциала на душата и на личността на конкретната роля-проявление в живота, с помощта на разума и интелекта.

ПОТЕНЦИАЛЪТ е съ-творчеството с Отеца Създател, с Когото имаме неразривна енергийна нишка. Колкото повече осъзнаваме безграничните възможности на потенциала заложен в нас, толкова повече можем да постигаме чрез него, както за себе си, така и в изпълнение на мисиите, които поемаме с всеки нов земен живот.

Това са седемте основни насоки, които са в помощ и подкрепа за нас като духовно осъзнаващи се личности, опознаващи себе си във варианта, в който сме, тук и сега, което да ни помага да разбираме и познаваме себе по-добре, да знаем кое от нас кога е най-силно и водещо и най-вече, как да постигаме мир-хармония-баланс-разбирателство между тях. Успеем ли, тогава сме устойчиви на всички изпитания, през които преминаваме. Те ни помагат да сме в синхрон с всемирните еволюционни процеси, глобално и в частност на нашата лична еволюция като духовни енергийни същности.

 

Галя Йосифова

Консултант по психология/Персонален коуч

е-майл: gacreco@hotmail.com

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paralelno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 572566
Постинги: 449
Коментари: 53
Гласове: 681
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930