Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2018 06:00 - СИГНАЛНА СИСТЕМА НА ОРГАНИЗМА И ТЯЛОТО – продължение 1
Автор: paralelno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 997 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

СИГНАЛНА СИСТЕМА НА ОРГАНИЗМА И ТЯЛОТО – продължение 1

ВСЯКА ЧАСТ НА ТЯЛОТО ИМА СВОЯ ФУНКЦИЯ

 

Втората брадичка (гуша) възниква при хората в резултат на постоянно подценяване и опити за украсяване на речта, която ползват. Понякога човек използва форми на някакъв вид полу-лъжа, полу-истина, от страх да не обиди някого или да не бъде наказан заради думите си. В този случай, неизказаните, но готови да се изплъзнат от устата думи, сякаш попадат в някаква своеобразна енергийна торба, която се проявява като образувала се втора брадичка. За да не се случва това, е необходимо човек да си разреши да говори това, което мисли и престане да се комплексира заради изказването на собствените си мисли.

Плещите са свързани с прекомерна, ненужна, предубедена отговорност, която човек поема върху себе си, макар, че би могъл и да не го поема. Това е супер-грижа, настойничество, желание да контрол, проява на ентусиазъм, на манипулация: "Аз повече от всеки друг трябва да се намеся!", или, както се казва в поговорките: "на всяко гърне похлупак", като вид доброволен сътрудник с пронизващ поглед и с готовност във всеки един да поеме върху себе си някой чужд товар-грижа, независимо от това, колко тежи той. Това се случва при хора, които искат да получат признание и любов чрез прекомерна грижа и отдаденост. Но любовта не може да бъде купена с пари и с добри дела. Човек не може да си признае какво чувства и вече неспособен да отхвърли товара, който е поел, продължава да го носи, от което наддава телесно тегло, напълнява в плещите да се хвърлят, която се човек, който да се изпълни раменете и придобива формата на риба. За да отслабне в тази част на тялото, за човека е достатъчно да спре да поема прекалено много върху себе си излишни не-негови товари, да се научи да не зависи от признанието на своите успехи от другите хора.

Пълнотата на дланите (увеличаване обема на пръстите) в психологически план означава, че човек се чувства зле в обществото, не умее да се социализира, способността му да се адаптира е нарушена. Такъв човек трябва да премине комуникативно обучение, да намери близка душа в лицето на някого, за да не се чувства толкова сам и самотен.

Гроздът на вината е специфичен мастен депозит около седмия цервикален прешлен на гръбначния стълб. Както подсказва името, то е свързано с дълбоко чувство за вина за нещо, за което човек смята, че е съгрешил (истински или въображаемо - наложено от обществото, родителите или околната среда). През годините се превръща в почти физическа гърбица, с тенденция главата да се изнесе напред, с вирната нагоре брадичка, присвиване-стягане на устните (маска на осъждането). Такъв човек разрешава проблемите си чрез дълбоко покаяние и лично "себенаказване". Може да бъде всякакво, най-важното в случая е, че човекът вярва, че след като получи наказание, ще бъде освободен от вината. Често ръстът на вината провокира образуването на мазни гънки на гърба, в резултат на срама за миналото, останало зад гърба.

Мазнини отстрани – показва недоволство от околната среда, чувство на неудовлетвореност. Фрустрацията винаги възниква като дълбоко недоволство от самия себе си, но се излива навън под формата на неразумни претенции и раздразнение. Време е да спре критикуването и обвиняването на другите за проблемите, които имате, да мислите за това, което можете да направите, за да подобрите живота си или така да се каже: “Почистете улицата си от ненужните присъстващи!

Голям корем възниква като начин да се справите с вашите страхове и безпокойство, като вид обвивка за защита около себе си.  Може също да посочи проблеми между майка и деца.

Разхлабеният, разплут стомах е признак на безпомощно безпокойство.

"Болест на мечките" и подуване на стомаха с газове – сигнал за промяна чрез премахване на ненужното в живота и в себе си като осъзнаване.

Голям твърд корем, със закръглена форма се появява при жени, които са били бременни, но не са родили поради аборт или от нереализирано желание за раждане на дете. Това се случва и при творчески личности, "вечно бременни" с някаква идея. За тях е нужно да действат, да предприемат стъпки към реализация на творческия си потенциал. За да се отървете от голям корем, се научете да приемате света такъв, какъвто е, да сте част от него, да сте себе си. Накратко казано, спрете да се притеснявате и започнете истински да живеете!

Дебел пръстен мазнини като пояс около кръста - пояс за защита и прекомерна съпричастност към проблемите на хората. Появява се при хора, които често поемат проблемите на другите хора върху себе си, не от чувство за отговорност, а от състрадание и съчувствие. Тези хора са "професионални жилетки", в които всеки е готов да се изплаче, да излее болката си. Не бива да се смята, че тези хора са жертви на обстоятелствата, да бъдат "жилетка". Това е техен избор, но за това те заплащат с грозно оформяне на мазнини като пояс около талията-кръста.

Уголеменият от мазнини гръб показва липса на защита-подкрепа, отхвърляне на миналото, проблеми с бащата.

Мазни възглавници при подмишниците – показват срам, скрити надълбоко тайни ("скелети в гардероба”). Проблемът се решава с честен поглед назад към изминалата част от живота, към осъзнаването на неговата уникалност и прощаване на себе си за всичко. Нужно е да установите връзка с бащата, какъвто и да е бил той (нужна е само мисловна нагласа: "Татко, аз съм дъщеря/сина ти! Аз ти благодаря за живота, който си ми дал!") и да си позволите да приемате подкрепа и помощ.

Тлъстият триъгълник в свещената област (нсико долу) е сигнал за потиснати желания, забрана за удоволствие и удовлетворяване на истинските нужди. Получава се при хора, които живеят на принципа "за всичко трябва да се плати". Може да се премахне, когато човек най-накрая осъзнае значението на желанията си и започне да прави нещо хубаво и желано за себе си, за любимия си.

Задните части на дупето – Това е зона на социалните задължения. Натрупват се мазнини, отпуска се при хора, които постоянно обещават нещо на себе си и на другите, но не изпълняват обещанията си. Обещавайки ние не само натрупваме обещания, натрупваме и лично осъждане за неизпълнената дадена дума. Задните части стават все по-големи, от честото натруване по тях от неосъществености. За да си възвърнете красотата на "петата точка", би било по-добре нищо на никого да не обещавате. Това, което наистина е необходимо, е да действате, да правите нещата без да обещавате.

По бедрата се натрупват мазнини, когато има неудовлетвореност в секса, когато има наложена забрана за показване на инстинктите, за власт, агресия, творчество. Всички те заедно (секс, власт, агресия и творчество), са четирите основни доминанти, разграничаващи свободния човек от робството на условностите в обществото. Това, разбира се, не означава, че трябва да бъдете агресивни и невъздържани във взаимоотношенията. Точно обратното. Свободата означава избор между нещо и нещо (да бъдете агресивни или да не бъдете). Забраните генерират зависимост, пораждат тайни желания (както се казва: "роб на страстите си"). Колкото повече човек се старае да убеди себе си и другите, че не е подчинен на "ниски страсти", толкова по-голямо става напрежението и пълнотата на бедрата. И като резултат на всичко това се появява целулит.

Задната повърхност на бедрото (бричове), е зона на безсмислени натрупвания, алчност. Тук се натрупва това, от което не можем да се разделим, въпреки че е крайно време: ненужни неща, остарели взаимоотношения, неприятна омръзнала работа, неоснователни вярвания и убеждения в житейската философия. Колкото повече имате от всичко това, толкова по-често си казвате: "Нека си стои, ще му дойде времето и на тях, да ги разчистя". Изхвърлете ненужното!  Оправете диспропорционалността на тази зона на тялото и ще видите как всичко излишно ще изчезне.

Познаването на проблематичната карта на тялото ни помага да разберем още по-добре причините за нашите проблеми. По-нататъшната работа се извършва чрез физическо въздействие върху проблемната област (упражнения, масаж) и съзнателно освобождаване от старите модели на поведение и преструктурирането  им в нова форма, като подкрепа за живота ви, да седвате по плана на душата си събитията занапред. Най-добре е да извършите такава работа заедно с телесен терапевт, със специалист запознат с тези занания. Бихте могли самостоятелно да общувате с проблемните части на тялото си, запознавайки се с такива схеми за работа.

Изберете проблемната част от тялото, с която искате да работите. Плътно опрете дланите си върху това място, така, че да са оптимално близо до  проблемната зона. Затворете очите, заслушайте се в усещанията си. Какво усещате, възприемате? Каква е проблемна част от тялото на пипане? Попитайте тази част на тялото, защо, по какви причини е станала такава? Заслушайте се какво ще ви каже тя. Слушайте и приемете отговора (не е задължително да стане както в това описание). Попитайте какви емоции и каква болка задържа тя, в тази част от тялото, дали е готова да се раздели с тях, дали е готова да се трансформира. когато усетите, че получавате съгласие, натиснете малко по-усилено, започнете да триете, да месите, да масажирайте тази част от тялото. По този начин освобождавате болката в нея. Може да почувствате осезаема физическа болка и зачервяване. Това не е ужасно (помнете, че не бива да масажирате лимфни възли и отворени рани). През цялото време се старайте да дишате дълбоко и пълноценно. Непременно се свържете с емоциите, които ще се издигнат от дълбините на душата ви, веднага щом започнете диалог с тялото. Изживейте тези емоции! Спомняйте си, плачете, издавайте правете звуци. Оставете ги да се излеят извън вас, да ви напуснат! Почувствайте освобождението. Дълбоко и искрено благодарете на тази част от тялото, с която работехте. Кажете й, че я обичате и я приемате, без значение каква е тя. Благодарете на цялото си тяло за мъдростта и търпението, с които носи бремето на душата ви и на цялото ви миналото, с всички негативи в него.

Автор:  Елена Шубина
превод: Галя Йсоифова

следва продължение 2...





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paralelno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 570808
Постинги: 449
Коментари: 53
Гласове: 681
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930