Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2018 14:43 - Сингапурският шамар за Путин и поуката за нас ( европейците и българите , в частност)
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2360 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 17.11.2018 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ако приемем твърде условното сравнение, според което Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) е нещо като азиатски вариант на Европейския съюз, то вчерашният инцидент с руския президент Владимир Путин в Сингапур показва колко фундаментално Кремъл си е правил погрешно сметката, залагайки на конфронтацията с ЕС за сметка на азиатските си връзки като противотежест на запада. Защото на изток с него наистина не се церемонят, докато европейците са склонни да се държат с него уважително дори, когато упрекват “господин Путин” за агресивната му политика.

image

 

Никой никога в Европа и на запад изобщо не е поставял Путин в положението, в което го принизиха вчера на годишната лидерска среща на АСЕАН в Сингапур. Путин беше принуден да премине през стандартни мерки за сигурност, а ключови членове на неговата делегация, като външния му министър Сергей Лавров, направо не бяха допуснати от охраната да присъстват в залата за преговори.

image

 

Но и това е нищо в сравнение със звучния шамар, който премиерът на Сингапур Ли Сян Лун удари на руския самодържец, който има надменния навик да закъснява на международни срещи и да кара всички да го чакат. След като Путин се опита да приложи този номер ( любим на Сталин, впрочем)  и закъсня за уговорената среща с премиер на Сингапур, правителственият ръководител на малката държава отмени ангажимента си с него. Путин трябваше да задоволи с ръкостискане пред камерите с президента Халима Яку. Остана му утешителната награда веднъж и той да се снима с чужд ръководител, който е значително по-нисък от него, както се вижда от снимката със забулената с мюсюлманка Якуб.

Тази случка нямаше да представлява кой знае какъв интерес за българския читател, ако не се налагаше едно сравнение с обратното българско поведение. Както и да унижават в Москва ( или в Сочи, какъвто случай също имаше) пратениците на българската държава, те неизменно клатят с благодарност глава, ако изобщо бъдат приети. Защото имаше случай, при който премиерът Станишев беше накаран да чака 3 часа за аудиенция пред кабинета на Путин в любимата му лятна резиденция в Сочи. Това обаче не му попречи на следващата година да го посети отново в Москва и този път да бъде принуден да се съгласи аудиенцията му да бъде отложена с цяло денонощие. След което българският премиер с усмивка обясни пред български репортери, че това му позволило да обикаля московските книжарници. 

Ако ставаше дума за някаква особеност, свързана с личността на Станишев ( и неговото минало на съветски гражданин), въпросът нямаше да е толкова болезнен за българите, които са таксувани от Путин като слуги. Защото подобно поведение демонстрираха тази година също президентът Радев в Сочи и премиерът Борисов седмица по-късно в Москва. И двамата се оправдаваха пред Путин, че България му дава поводи да бъде недоволен от България. 

Оправданието за тази сервилност в България обикновено е свързано с разликата в мащаба: Русия е огромна и важна, а ние, нищожно малките, трябва да се съобразяваме с този факт, заявяват ампутираните откъм чувството за лично и национално достойнство русофили у нас. Но от примера на Сингапур се видя, че не размерът на страната е определящ, а политическата воля на упълномощените да я управляват. Тя у нас явно е наистина нищожно малка колчем стане дума за руската мечка.

Създадената от пет държави ( Индонезия, Сингапур, Тайланд, Филипините и Малайзия) през 1967 година на антикомунистическа основа АСЕАН отдавна се е превърнала в пример за икономическо подражание за останалите пет нови страни ( Бруней, Виетнам, Лаос, Камбоджа и Минмар), членуващи в нея, възприели пазарното поведение след десетилетия на авторитаризъм и комунизъм.  В това отношение АСЕАН наистина напомня на ЕС. Но Путин явно си е правил илюзии, ако си е въобразявал, че с евразийските си номера може да разиграва азиатците. За разлика от европейците, те му показаха, че няма да му позволят това. 

Забележитела е в същото време голямата историческа разлика между Европа и Югоизточна Азия. Тя се състои във факта, че Европа винаги е била по-просперираща от Русия, докато в случая с АСЕН става дума за бивши бедни, много бедни държави. Днес те са обединени в съюз с общо население от над 600 милиона жители. АСЕН има съвкупен БВП от 3 трилиона долара, т.е. в повече два пъти повече от Русия, нареждайки се като единен икономически субект ( ако той може да да се измерва по този начин) на 6 място в света по икономическа тежест.

“Ухажорът” Путин , който отчаяно се нуждае от капка международно признание и излаз на нови пазари за изоставащата руската икономика, явно е загазил здраво като просител, за да се съгласи да бъде третиран по начина, по който се отнесоха с него в Сингапур. “Възпитаните” европейци имат какво да научат от азиатците, които иначе в рамките на АСЕАН са постигнали отношения, далеч от централизацията на ЕС, характеризиращи се с голяма свобода на действие на държавите от организацията в рамките на тяхната икономическа политика. 
Иво Инджев












Гласувай:
6



1. starforlife - ~
17.11.2018 15:48
Онзи ден в първи коментар ето тук
http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/11/15/quot-polit-ikonomicheski-quot-smiah.1635222
споменах случката.
По отношение на закъсненията на дегенерата лилиПутин това беше вторият реално приложен шамар за последните две години. Миналата година лидерът на Китай го остави да свири на роял, чакайки го, за да му покаже, че той (лилиПутьото) не се отличава с нищо от останалите, за да не спазва етикета.
Според мен обаче сериозните шамари тепърва предстоят заради наскорошния му опит за същата простотия в Париж. Джуджето дори не се усеща, че там бяха лидери, които с едно щракване на пръстите такъв шамар могат да му зашлевят, че да си го думнат неговата си шайка приближени заради наглото високомерие.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Той и сега стои зад опита за пуч у нас, утре мекеретата му правят събор срещу
17.11.2018 22:58
геноцида на управлявщите в България. Но тук всичките му номера минават, защото има яки тролове, цитирам само пет: Нинова, радев, Сидеров, Симеонов, Каракачанът...
цитирай
3. vmir - Сега Джуджо ще изкара филм с ракета по Сингапур.
18.11.2018 01:12
А джуджетата му ще подскачат от възторг и ще се обявят за освободители на Сингапур от фашизма.
цитирай
4. batogo - !!!:)))
20.11.2018 14:39
Палячото винаги си остава палячо и може да предизвика единствено смях.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085342
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031