Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2016 16:10 - От учението на Конфуций - 2
Автор: paralelno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От учението на Конфуций

image

 


Бъдете почтени и смирени, дори да се огорчени в сърцето си, не изказвайте своето недоволство.


Велик е не този, който никога не е падал, а този, който е падал и се е изправял.


Мълчанието е велик приятел, който никога няма да ти измени.


Снизхождението изисква мъдрост, разбиране, търпение.


В древността не са изказвали лекомислени думи, за да не се посрамят от тяхното неизпълнение. Умение е да удържиш на дадената дума, посрамване е да не я изпълниш.


Когато моралът не се усъвършенства, изученото не се повтаря. Когато чуеш за принципите на дълга не си в състояние да ги следваш, не можеш да поправиш недобрите постъпки.


Благородните хора живеят в съгласие с другите хора, но не ги следват. Бедните хора следват другите хора, но не живеят с тях в съгласие.


Когато пътищата не са еднакви, няма място за планове.


Мъдрият човек не познава вълненията, човечният не познава грижите, смелият не познава страха. Благородният човек е безгрижен, бедният е винаги потънал в грижи.


Хората се боят от бедността и неизвестността. Ако едното и другото не трябва да се избягват, без да изгубиш честта си, тогава следва да се приемат.


Мъдрецът се срамува за своите недостатъци, но не се срамува да ги поправи.


Благородният човек търси причините в себе си. Малкият човек ги търси в другите. Единствената настояща грешка е да не поправяш своите предишни грешки. 

Ако естествеността в човека затъмни възпитанието, ще се получи дивак, а ако възпитанието затъмни естествеността в човека, ще се получи ценител. Само този, който успява да ги поддържа в равновесие, може да се възприема като достоен човек.


Благородният мъж трябва да се предпазва от три неща: в младостта – когато жизнените сили са изобилни да се предпазва от увлечения по жени; в зрелостта, когато жизнените сили са могъщи да се предпазва от съперничество; в старостта, когато жизнените сили са оскъдни, да се предпазва от скъперничество.


Благородният мъж мисли за праведния път и не мисли за препитанието. Той може да се труди в полето и да е гладен. Той може да се посвети на учението и да приема щедри награди, не се безпокои за праведния път и за бедността.


Благородният мъж познава своето превъзходство, но избягва съперничеството. Той се разбира с всички и не влиза в пререкания.


Благородният мъж не се стреми да яде до насита и да живее богато. Той бърза в делата си, но се забавя в речта си. общувайки с добродетелните хора той поправя себе си.


Във взаимоотношенията с приятелите ги съветвай да правят само това, което са способни да правят, води ги към добро, без да нарушаваш благоприличието. Не се напрягай да действаш там, където няма надежда за успех.


Давай наставления само на този, който който търси знания, разкривайки невежеството си. оказвай помощ само на този, който не умее отчетливо да изкаже своите заветни мисли. Обучавай само този, който е способен – научил за единия ъгъл на квадрата да успее да си представи останалите три.


Дори само в общуване с двама души непременно ще намеря на какво да се поуча от тях. Ще се постарая да подражавам на достойнствата им, а от недостатъците им ще се уча.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paralelno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 566832
Постинги: 449
Коментари: 53
Гласове: 681
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031