Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2018 06:00 - Моята позиция за общовъзприети, масово разпространени възгледи
Автор: paralelno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Моята позиция за общовъзприети, масово разпространени възгледи

“Няма незаменими хора!” – Тази реплика почти всеки е чувал, къде ли не, от кого ли не, най-вече в работна среда от пряк началник, който ползва тази реплика като манипулация да подчини служителя на волята си или го казва като признак на неумелост как да се справи в ситуация, в която не владее положението (атаката е най-добрата защита). Всеки човек е уникален и неповторим, по свой начин способен да прави нещата, влагайки в тях това, което носи като знания-умения-опитности в себе си, проявява своя личностен и творчески потенциал, креативен изобретателен ум, личностни качества, мироглед и усещания-възприятия-философия за живота. По този начин човекът оставя трайна следа след себе си и своя почерк на действия. Друг човек би правил същото, макар на пръв поглед нищо различно, но всъщност по съвсем друг начин, защото проявява себе си чрез него. Знаете, че с едни и същи продукти всеки човек ще приготви дадено конкретно ястие с различен вкус. Това е така, защото влага своята собствена енергия, чувства, любов, желание, способности в приготвянето. Лично аз много пъти съм чувала тази реплика в миналото си и винаги реагирах противопоставящо се. Всички ние сме уникални, различни, неповторими и незаменими с никой друг! Не сме роботи!

“На всяка цена!” – Да, изкушавали сме се да мислим така и го казваме, когато силно желаем нещо да се случи, по някаква важна за нас причина. Да, но всъщност не е точно така. Когато прилагаш на практика тази формула в ситуации, когато много силно желаеш нещо, неосъзнато допускаш да правиш неща, да постъпваш по начини, за които по-късно може и да съжаляваш, че си направил. Така учиш уроци в житейската практика, които ти помагат да ставаш по-мъдър и осъзнат. Нужно е да търсиш, да осмисляш, да прецизираш, да организираш, да приоритизираш, да ползваш знанията, които носиш в себе си като заряд, да си търпелив и интиутивен, да виждаш вариантите за избор, да следваш вътрешния си глас (усет) и след това да действаш, следвайки свободната си воля за избор и действия. Това е “цената”, която е обоснована, премерена, далновидна. “На всяка цена” е уверено и смело на пръв поглед изказване, но всъщност крие в себе си много подводни камъни и опасности. Не е нужно да се поема необоснован риск, само за да стане “на всяка цена”, водещо и до големи загуби.

“Спокойно, няма проблем.” – Тази реплика, честно казано, често ме взривяваше, когато в миналото чувах от хора, от които зависеше изпълнението на нещо, с което съм била пряко свързана, най-вече със следствията, които са ме касаели пряко като получен резултат. “Няма проблем” може да означава много неща, които, погледнато от различна гледна точка, могат да се възприемат по съвсем различен начин и вложена умисъл в думите. “Проблем” е синоним на “трудно изпълнимо решение”. Много думи и реплики ползваме в речника си по инерция, неосъзнато, защото сме ги чули и запаметили, без да вникваме в енергетиката, която носят кодирана в себе си. Аз заменям тази популярна реплика с друга: “За всичко има решение, ще го намерим.” Когато осъзнато пречистваме речника си от думи и реплики с негативно и некоректно съдържание, увеличаваме притока на положителна енергия към себе си, която ни помага да се самосъхраняваме, да сме спокойни и уверени в себе си във всяка една ситуация, да не се страхуваме, да не блокираме, да не изпадаме в тревожност и даже в паника.

“Приемам, защото нямам избор.” – Случвало се е да ползваме тази реплика, когато се намираме в състояние на безисходица. Бих казала, че в такива моменти сме като със замъглено съзнание, което не вижда вариантите за действие, ограничава се само с една възможност, която притиска до стената и не дава по-далекобоен поглед, който показва и други възможни решения за действие. Тази реплика е вид поражение преди да са се случили събитията. Тя не привлича подкрепяща енергия, за да се случат с успех и ползотворност нещата. Аз я заменям с репликата: “Ще положа усилия да се случи най-доброто и ползотворното за мен!” Каквато мисловна нагласа (вътрешно убеждение) излъчиш, подобна енергия ще привлечеш и завихриш около себе си в околния свят, в който ще се проявяваш и ще се случват събитията, в които си участник. Всичко подлежи на трансформация. Всеки го умее.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paralelno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 570976
Постинги: 449
Коментари: 53
Гласове: 681
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930